Organisation

Inspiration af ung generation

I Danmark er der en ligelig fordeling af mænd og kvinder, men den fordeling afspejler sig ikke i IT-branchen, hvor der er et overtal af mænd. Hvis vi skal gøre noget ved fordelingen, kræver det blandt andet profilering af faget, så vi kan få flere kvinder i IT og tech.

Profileringen af faget skal begynde tidligt, så vi kan skabe interesse for IT, som en mulig retning, som den unge generation kan gå i. Derfor skal vi have skabt mere fokus på STEM-uddannelserne, som på dansk dækker over uddannelser inden for naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik. På STEM-uddannelserne udgør de kvindelige studerende nemlig kun en tredjedel af pladserne.

IT er for alle, og der er brug for blandt andet flere kvinder, for diversitet fremmer innovation, bedre kvalitet og giver øget glæde på arbejdspladserne. Derfor kan vi kan med fordel rydde ud i de efterhånden støvede fordomme om, at branchen alene er forbeholdt midaldrende hvide mænd.

Girls' Day in Science

Derfor fejrer vi i Visma Consulting kampagnen Girls' Day in Science den 5. oktober. Det er en årlig kampagnedag, som sætter fokus på piger i skolealderen. Målet med kampagnen er at inspirere den unge generation af piger til at vælge en uddannelse inden for blandt andet IT og teknologi. Virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner inviterer pigerne indenfor, hvor de kan møde rollemodeller og deltage i workshops, og på den måde opleve hverdagen med IT, så det bliver relaterbart og inspirerende.

I Visma Huset åbner vi dørene for 100 piger fra 8. – 9. klasse fra skoler i København og Gladsaxe. På dagen vil otte kvindelige rollemodeller fra hele huset herunder Visma Consulting fortælle pigerne om deres vej ind i IT-branchen og forhåbentligt inspirere den unge generation til at gå i samme retning.

En af de rollemodeller, som pigerne møder på dagen er salgs- og marketingdirektør i Visma Consulting Stine Fritsdal, som vi tog en snak med for at høre, hvorfor det er vigtigt at have kvinder i tech. “Det er meget vigtigt at få mere diversitet ind i IT. Vi laver løsninger til hele Danmarks befolkning, og det er afgørende, at vi anskuer løsningerne ud fra forskellige behov, og at vi er forskellige profiler, der er med til at tænke løsningerne igennem”, fortæller Stine Fritsdal.

Selv er Stine Fritsdal havnet i branchen ved en tilfældighed - en vigtig og spændende branche, som rummer alle. Ifølge Stine Fritsdal “... er der rigtig mange spændende og forskelligartede muligheder i branchen. Vi arbejder med samfundskritiske problemstillinger, der skal understøttes digitalt, vi hjælper private virksomheder med at understøtte kunderejsen, skaber nye indtægtskilder eller understøtter hele bæredygtighedsagendaen. Først og fremmest handler IT om mennesker, der spiller sammen og får tingene løst på en god måde”.


Og selvom IT-branchen er for alle, mangler der kvinder og kvindelige rollemodeller, når man spørger de yngre kvinder i branchen.

“Jeg manglede en rollemodel, dengang jeg søgte ind på IT-Universitet. Til introdagen kunne jeg hurtigt se, at der var mange mænd. Og det var måske en af de ting, der skræmte mig en lille smule. At der ikke var særlig mange kvinder“, fortæller IT-konsulent i Visma Consulting Josephine Risager Pedersen, der er en anden af de rollemodeller, som pigerne møder til Girls' Day in Science.

“Det er blandt andet også derfor, jeg har valgt at stille op som rollemodel for at fortælle yngre kvinder, at det er en branche for alle uanset køn. Det ville være fedt, hvis der kom lidt flere kvinder ind i branchen, så det blev mere normaliseret med kvinder i IT”.

Josephine Risager Pedersen

Men førstehåndsindtrykket afspejlede ikke virkeligheden, for på IT-Universitet oplevede Josephine Risager Pedersen diversitet. Det er dog ikke en kønsdiversitet, hun oplever i samme grad på arbejdet, hvor der fortsat er plads til endnu flere kvinder.

Det sete afhænger af øjnene, der ser

IT er også for kvinder, og vi har stærke kvindelige talenter, som er med til at levere løsninger til samfundet. Et samfund med diversitet. Det arbejder vi på i endnu højere grad at reflektere i Visma Consulting, for et inkluderende miljø, hvor vi styrkes af hinandens forskelligheder, er stærkt forankret i vores kultur.

Kvinder og mænd ser og tænker forskelligt. Det skal vi udnytte. Derfor tror vi på, at vores løsninger bedst løses i et fællesskab af mænd og kvinder.

Som både Stine Fritsdal og Josephine Risager Pedersen fremhæver, er IT for alle. Diversitet er afgørende for de løsninger, vi leverer.

Kvindelige rollemodeller er vigtige, hvis vi skal gøre noget ved den skæve fordeling mellem mænd og kvinder. En spejling skal helst reflektere noget genkendeligt, og den refleksion sker netop, når den unge generation af piger møder nogle af samme køn, som arbejder i IT-branchen. Samtidigt er de kvindelige rollemodeller også med til at ændre den unge generations opfattelse af, hvad STEM er og fjerne mulige forudantagelser.

Kontakt

Astrid Zimmer Nielsen

Pressekontakt for Visma Danmark

+45 31 51 25 87