Article

Fra Management Trainee til Business Analyst i Visma: Mød Emma Udsen

Når Emma Udsen ser tilbage på sin tid som Management Trainee i Visma, er der én ting, hun især husker: mulighederne. Mulighederne for at lære, udvikle sig og prøve kræfter med nye projekter på tværs af landegrænser.

Article

Fra Management Trainee til Business Analyst i Visma: Mød Emma Udsen

Når Emma Udsen ser tilbage på sin tid som Management Trainee i Visma, er der én ting, hun især husker: mulighederne. Mulighederne for at lære, udvikle sig og prøve kræfter med nye projekter på tværs af landegrænser.

Article

Fra Management Trainee til Business Analyst i Visma: Mød Emma Udsen

Når Emma Udsen ser tilbage på sin tid som Management Trainee i Visma, er der én ting, hun især husker: mulighederne. Mulighederne for at lære, udvikle sig og prøve kræfter med nye projekter på tværs af landegrænser.

Teknologi og AI, Visma Life

Article

Fra Management Trainee til Business Analyst i Visma: Mød Emma Udsen

Når Emma Udsen ser tilbage på sin tid som Management Trainee i Visma, er der én ting, hun især husker: mulighederne. Mulighederne for at lære, udvikle sig og prøve kræfter med nye projekter på tværs af landegrænser.

Teknologi og AI, Visma Life

I dag arbejder Emma Udsen som Business Analyst i Visma e-conomic, hvor hun beskæftiger sig med strategi og produktudvikling. Hendes vej i Visma har været præget af nysgerrighed, ambition og lysten til at skabe værdi gennem teknologi.

Teknologi former menneskers adfærd

For Emma har teknologi og sociologi altid hængt tæt sammen. Oprindeligt interesserede hun sig for sociologi, men opdagede hurtigt, hvordan teknologi spiller en afgørende rolle i at forme menneskelig adfærd og forretningsprocesser. På IT-Universitetet i København læste hun Digital Innovation and Management, hvor hun dykkede ned i, hvordan IT både påvirker og påvirkes af mennesker.

"IT handler ikke kun om systemer og kode – det handler i høj grad om mennesker. Når man implementerer et større system, er det ikke nok at forstå, hvad teknologien kan. Man skal også forstå, hvordan mennesker vil bruge det, og hvad det kræver af forandringsledelse,” fortæller Emma.

Under studiet blev hun fascineret af, hvordan IT kan skabe adfærdsændringer og optimere arbejdsprocesser. "Et IT-system skaber kun værdi, hvis mennesker faktisk bruger det. Derfor er det vigtigt at designe systemer, der ikke bare er teknisk smarte, men også brugervenlige og understøtter de rigtige arbejdsgange.”

Et år med fart på: Management Trainee i Visma

Emma hørte om Management Trainee-programmet gennem en tidligere kollega i en startup, hvor hun arbejdede under sin studietid. "Vores Chief Customer Officer var til inspirationsdag hos Visma e-conomic og kom tilbage fuld af begejstring. Han sagde, at kulturen var fantastisk, og at det ville være lige noget for mig. Han kendte mig godt, så jeg stolede på hans vurdering," fortæller Emma.

Hendes interesse var vakt, og hun begyndte at researche Visma. Hun talte med studiekammerater, der allerede arbejdede der, og da hun talte med de medarbejdere, der repræsenterede Visma på en karrieremesse, blev hun for alvor fanget.

"Jeg har altid været interesseret i graduate-stillinger, fordi jeg elsker at lære og udvikle mig – især inden for en virksomhed. Jeg har også altid haft lederambitioner og været interesseret i, hvordan mennesker samarbejder bedst muligt."

Noget af det, der virkelig appellerede til Emma, var Vismas tilgang til work-life balance. "Deres ansøgningsfrist lå senere end mange af de store konsulenthuse, som ofte falder midt i en eksamensperiode. Det viste for mig, at Visma tager hensyn til det hele menneske – og det tiltalte mig virkelig."

Læs mere om Management Trainee-programmet i Visma

Trainee-forløbet varede 12 måneder, og for Emma bød det på fem forskellige projekter i Visma-selskaber i både Danmark, Norge og Holland. "Det var sindssygt fedt at prøve kræfter med forskellige forretningsområder og arbejde med teams på tværs af lande. Vi startede med en fælles onboarding på Vismas hovedkontor i Oslo, hvor vi mødte hele topledelsen, og allerede dér mærkede jeg, hvor meget Visma investerer i deres trainees," siger hun.

Emma fremhæver især den stærke supportstruktur i programmet. "Vi havde både en mentor, en personlig leder, en projektejer og en buddy, der tidligere havde været trainee. Det var virkelig givende at have så meget støtte, så man turde kaste sig ud i de nye udfordringer."

Emma Udsen sammen med de øvrige Management Trainees, der startede i Visma i 2023.

Et AI-projekt, der gjorde en forskel

Ud af de fem projekter i trainee-forløbet er der især ét, som Emma er særligt stolt af – et AI-projekt hos Visma-selskabet Tripletex i Norge. "Tripletex ville gerne udnytte den store mængde kundedata fra deres supportkanal, hvor folk ringer, chatter og skriver. De havde en masse værdifulde data, men ingen struktureret måde at udnytte dem på, så de ønskede en løsning til at analysere og kategorisere henvendelser automatisk."

Emma arbejdede med at udvikle en AI-løsning baseret på Large Language Models (LLMs), der kunne strukturere og analysere supportdata. "Jeg byggede en teknisk løsning, der nu er i produktion, hvilket er vildt fedt! Det var både teknisk udfordrende og værdiskabende for virksomheden. At se, hvordan en AI-løsning kan optimere interne processer og samtidig skabe bedre kundeoplevelser, var virkelig motiverende. Og så var det selvfølgelig en kæmpe sejr, at den løsning, vi udviklede, faktisk blev implementeret og stadig bruges i dag."

Fra trainee til fastansat: Business Analyst i e-conomic

Efter trainee-forløbet var det især én virksomhed, der trak i Emma – Visma e-conomic. "Jeg blev hurtigt hooked på kulturen i e-conomic. Folk er ekstremt engagerede, og der er en iværksætterånd, hvor tingene ikke bare bliver ved idéerne – vi handler på dem. Det gør arbejdet både spændende og udfordrende."

I e-conomic arbejder Emma i en lille Business Analyst-funktion, hvor hun har stor indflydelse på, hvordan de arbejder. "Vi er kun to personer i Business Analyst-teamet, så vi er stadig i gang med at definere vores rolle og processer. Det giver mig en unik mulighed for at være med til at forme, hvordan vi bedst understøtter forretningen."

Hendes primære opgaver består i at understøtte strategiske initiativer. "Hvis vi for eksempel skal tage stilling til en ny funktion i e-conomic, analyserer vi markedet, taler med kunderne og vurderer potentialet. Vi ser på, hvad værdien er for kunderne og for virksomheden. Det er en blanding af analyse, strategi og produktforståelse."

Noget af det, Emma sætter mest pris på i e-conomic, er den tillid, der bliver vist til medarbejderne. "Man får virkelig meget ansvar fra start. Jeg har frihed til at tage initiativ, og der er en stærk tro på, at vi kan træffe de rigtige beslutninger. Det giver en følelse af ejerskab og motivation."

Flere kvinder i tech? Det handler om kultur

Som kvinde i tech har Emma oplevet, at der stadig er en vis overraskelse, når hun fortæller, at hun koder. "Man kan godt se, at folk bliver lidt overraskede, når jeg fortæller, at jeg har arbejdet med AI og kodning. Men det fede er, at det billede er ved at ændre sig – der kommer flere og flere kvinder ind i tech, og det er virkelig fedt at være en del af den udvikling."

Hun fremhæver også betydningen af stærke kvindelige rollemodeller, både i og uden for Visma. "At have Merete Hverven som CEO i Visma sender et stærkt signal. Hun er en kæmpe rollemodel, og det betyder noget at se kvinder på de øverste ledelsesniveauer. Personligt synes jeg, det er lettere at spejle mig i kvindelige ledere og se, at det er muligt at balancere familieliv og karriere."

For Emma har mentorordningen også spillet en stor rolle. "Jeg har haft Karina Wellendorph som mentor siden mit projektforløb i Visma DataLøn, hvor hun dengang var administrerende direktør, og jeg har lært sindssygt meget af hende. Hun har været administrerende direktør i e-conomic det seneste år og er stadig min mentor. Hun har været en stor støtte og inspiration. Jeg tror, at flere kvindelige rollemodeller og mentorordninger er en god vej frem til at få flere kvinder ind i tech."

Hun mener, at virksomheder også kan gøre en stor forskel ved at skabe en inkluderende kultur. "Jeg tror rigtig meget på, at det handler om kultur. At skabe et miljø, hvor man kan være sig selv og føle sig værdsat. Jeg ser for eksempel, hvordan Visma tilbyder rigtig gode barselsmuligheder og stor fleksibilitet i forhold til at tilrettelægge sit eget arbejdsliv – det betyder noget. Det handler ikke om at give særbehandling, men om at sikre, at alle kan trives og udvikle sig."

Hvad bringer fremtiden?

Emma ser frem til at fortsætte med at udvikle sig i Visma og dykke endnu mere ned i strategisk produktudvikling. "Jeg er vild med at få ting til at ske – at tage en idé, analysere den og gøre den til virkelighed. Og heldigvis er Visma et sted, hvor man får lov til det."

Med hendes drive og engagement er der ingen tvivl om, at hun kommer til at sætte sit præg på branchen i mange år fremover.

_____________________________________________________________________________________

Emmas Management Trainee-forløb i Visma

  1. Visma e-conomic
    Afdeling: Product Management
    Projekt: Enhanced employee management

  2. Visma Enterprise Danmark
    Afdeling: HR
    Projekt: Customer Measurement - touch points and products

  3. Tripletex
    Afdeling: Business Insights and Development
    Projekt: 1. Automation Ninja: Summarizing 50000 monthly support tickets and phone calls using LLMs

  4. Visma DataLøn
    Afdeling: Marketing
    Projekt: Digital Transformation and Change Management: A Case Study of Visma DataLøn and ProLøn

  5. Appical
    Afdeling: Marketing
    Projekt: Competitor Analysis

Vores programmer og events - kickstart din karriere i tech

Måske kan du også lide